Jongeren waarderen seksueel contact hoger als er wederzijdse instemming is

Consent (wederzijdse instemming) speelt een belangrijke rol bij seksuele ontmoetingen onder jongeren in Nederland. Zij beoordelen hun seksuele ervaringen duidelijk hoger, wanneer de ander checkt of het onder consent gebeurt. Rutgers en Ipsos I&O onderzochten dit in een onderzoek onder 1.000 seksueel actieve jongeren (18 t/m 25 jaar).
25 juni 2024 | Nicole Nibbering & Judith van Werkhooven | #gezondheid
Jongeren waarderen seksueel contact hoger als er wederzijdse instemming is

Het bij elkaar checken of je het allebei wilt – ook wel: consent – bij seksuele ontmoetingen wordt steeds belangrijker gevonden. Rutgers voerde samen met Ipsos I&O een onderzoek uit onder seksueel actieve jongeren (18 t/m 25 jaar), om te ontdekken hoe Nederlandse jongeren aankijken tegen het checken van consent. Het blijkt dat jongeren niet alleen het belang van consent inzien, maar ook het belang ervan ervaren tijdens hun eigen seksuele ontmoetingen.

Nieuwe wet vanaf 1 juli

Consent is een centraal element in de nieuwe wet Seksuele Misdrijven die op 1 juli 2024 ingaat. De wet stelt dat seksueel geweld strafbaar is als de dader wist of kon vermoeden dat er geen sprake was van wederzijdse toestemming.

Consent wordt als belangrijk gezien

Consent kan op verschillende manieren worden gecheckt: zowel verbaal, als non-verbaal. Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien seksueel actieve jongeren (91%) bij hun laatst seksuele ontmoeting op een bepaalde manier consent hebben gecheckt bij de ander. Jongeren geven ook aan dat zij dit belangrijk vinden: negen op de tien (90%) vinden het (heel) belangrijk om bij de ander(en) te checken of de seksuele handeling gewenst is.

Seks met consent wordt beter beoordeeld

Jongeren geven een hogere beoordeling aan hun seksuele ontmoeting, als de ander consent checkt bij de seks. Wordt dit meerdere keren gecheckt, dan beoordelen jongeren hun seksuele ontmoeting gemiddeld met een 8,3. Wordt dit eenmalig gecheckt, dan daalt dit naar 7,8. Als het checken van consent helemaal niet gebeurt, wordt de seksuele ontmoeting gemiddeld beoordeeld met een 7,4.

Seks met consent wordt als veiliger ervaren

Vaker consent checken tijdens de seks gaat ook samen met een veiliger gevoel. Negen op de tien seksueel actieve jongeren bij wie consent vaker dan één keer is gecheckt, voelde zich veilig bij de laatste seksuele ontmoeting. Van de jongeren bij wie dit eenmalig of niet werd gedaan, voelden ongeveer acht op de tien zich veilig.

Ben je oké-campagne

In de week voordat de nieuwe wet ingaat komt Rutgers in samenwerking met Tinder, met de nieuwe publiekscampagne ‘Ben je oké?’ die jongvolwassenen op weg helpt met praktische tips en voorbeelden over hoe je consent afstemt. Meer weten? Kijk op de website van de campagne.

Verantwoording

Rutgers voerde dit onderzoek in samenwerking met Ipsos I&O uit. De vragenlijst werd uitgezet in het panel van onderzoeksbureau Ipsos I&O. Er namen 1.000 jongvolwassenen (18-25 jaar, seksueel actief) deel aan het onderzoek. Ze werden hierin gevraagd naar hun laatste seksuele ontmoeting. Dataverzameling vond plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2024.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Nicole Nibbering

Onderzoeker

afbeelding

Judith van Werkhooven

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.